niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

Zupa grzybowa z ziemniakami i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Zupa pyszna i pożywna, którą pierwszy raz jadłam u mojej cioci:)

Zupa grzybowa z ziemniakami i makaronem

Składniki:

Zupa grzybowa z ziemniakami i makaronem

 

  • kość lub kawałek mięsa na, którym będziemy gotować zupę
  • grzyby świeże lub mrożone leśne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 2 kostki rosołowe
  • 6 ziemniaków
  • 2 garści makaronu (tylko nie nitki)
  • pieprz, sól, przyprawa typu wegeta do smaku
  • śmietana mała 18% lub 12%

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z ziemniakami i makaronem
Do garnka wrzucam coś na czym będę gotować zupę, np. kość ze schabu albo udo kurczaka. Zalewam wodą i gotuję, gdy pojawi się szum to szumuję, po zszumowaniu dodaję grzyby mrożone. Jeśli używam grzyby świeże to pierw je czyszczę i obgotowuję pokrojone w kosteczkę w lekko osolonej wodzie, odcedzam i dodaję do zupy. Następnie dodaję warzywa i kostki rosołowe. W trakcie gdy warzywa i grzyby się gotują, obieram ziemniaki, płuczę, a następnie kroję w drobną kosteczkę i wsypuję do zupy dodając 2 łyżeczki soli i makaron. Gdy makaron jest miękki to doprawiam zupę do smaku, oraz zabielam śmietaną wymieszaną z mąką i zupą (aby się śmietana z zetknięciem z gorącym nie ścięła). Polecam oraz życzę smacznego.