alaaa

alaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 620]

Zupa gulaszowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pożywna, gęsta i rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe dni. Dobrze smakuje z bułką, bagietką lub słonymi rogalikami. I bez dodatków też jest pyszna.

Zupa gulaszowa z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa gulaszowa z ziemniakami

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (chude)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,8 litra bulionu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • szczypta ognistej mieszanki przypraw
  • szczypta tymianku
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z ziemniakami

W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku.