gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Zupa jabłkowa z czipsami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taką zupę ugotowałam pierwszy raz .Jest pyszna i rozgrzewająca w sam raz na jesienne dni .Polecam podać z czipsami jabłkowymi .

Zupa jabłkowa z czipsami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jabłkowa z czipsami

 

  • 2 jabłka
  • 1/2 selera
  • sok cytrynowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • imbir mielony do smaku
  • gałka mielona do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • 5 dkg serka topionego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • czipsy jabłkowe suszone

Sposób przygotowania:

Zupa jabłkowa z czipsami
Jabłka i seler ścieramy na tarce skrapiamy sokiem cytrynowym Do garnka dajemy masło dodajemy starte warzywa dusimy warzywa chwilę. Do garnka z selerem i jabłkami wlewamy wywar warzywny gotujemy 10 -15 minut. Następnie doprawiamy solą,pieprzem,cukrem.gałką imbirem ,dodajemy nieco soku z cytryny i pokrojony serek topiony mieszamy i odstawiamy pod przykryciem aby smaki się przegryzły . Zupę podajemy z czipsami jabłkowymi i posypaną natką pietruszki.. POLECAM!!
Zupa jabłkowa z czipsami
Etap 1 seler i jabłka ścieramy na tarce skrapiamy cytryną
Zupa jabłkowa z czipsami
Etap 2 Do garnka dajemy masło rozpuszczamy.
Zupa jabłkowa z czipsami
Etap 3Do masła dodajemy starte warzywa
Zupa jabłkowa z czipsami
Etap 4 Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony