Zupa jabłkowa z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotować zupę jabłkową z selerem

Zupa jabłkowa z selerem

Składniki:

Zupa jabłkowa z selerem

 

  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 60 dag. selera
  • 2 jabłka słodko kwaśne
  • 5 dag. masła
  • 200 ml. wina jabłkowego
  • 200 ml. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maki
  • Sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa jabłkowa z selerem
Seler i jabłko pokroić w kostkę i dusić chwilę na maśle. Dodać wino jabłkowe oraz wywar i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Ugotowaną zupę ostudzić, zmiksować przyprawić solą, pieprzem. Dodać jogurtu naturalnego wymieszany z mąką i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Seler naciowy obrać pokroić na małe kawałki, jabłka obrane i oczyszczone, pokroić w plasterki. Na koniec seler i jabłka podsmażyć na oliwie, nałożyć na głębokie talerze i zalać gotową zupą.