pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Zupa jagodowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa owocowa w nieco innym wydaniu, podana z naleśnikami. Polecam!

Zupa jagodowa

Składniki:

Zupa jagodowa

 

  • Przepis na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju+olej do smażenia naleśników

 

  • Na zupę:
  • 500-600g świeżych jagód
  • 5-6 szklanek wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • Dodatki : cukier kryształ do posmarowania naleśników, kilka łyżek jagód do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zupa jagodowa
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy dokładnie, żeby nie było grudek i smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju po obu stronach. Każdy usmażony naleśnik posypujemy cukrem kryształkiem i zawijamy w rulonik. Następnie rulonik kroimy na około 1 cm plasterki, które układamy na głębokim talerzu. Umyte jagody (trochę świeżych odkładamy) zalewamy wodą dodajemy cukier, cukier waniliowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Sok z jagód przelewamy przez sito do drugiego garnka, a rozgotowane jagody przecieramy przez sito i mieszamy z sokiem. Zupę jagodową słodzimy do smaku i nalewamy na talerze. Każdą porcję posypujemy świeżymi jagodami. Zupę można zabielić śmietaną.