kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa jarzynowa...........................

Zupa jarzynowa

Składniki:

Zupa jarzynowa

 

  • 20 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 10 dag szpinaku
  • 10 dag młodego zielonego groszku lub 1 opakowanie mrożonych warzywmieszanych na zupę
  • 4-5 szt.ziemniaków
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmitanki
  • sól
  • łyżka drobno posiekanego koperku lub zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa
Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w makaronik. Zalać gorącą wodą, posolić, gotować do miękkości. Groszek umyć, zalać gorącą wodą, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w słupki. Wrzucić do wywaru z warzyw, gdy warzywa zaczynają mięknąć i ugotwać. Szpinak przebrać, umyć dokładnie, zagotować we wrzącej wodzie, przetrzeć przez sito. Do wywaru z warzyw dodać ugotowany groszek, przetarty szpinak, śmietankę, masło, doprowadzić do smaku solą. Przed podaniem wsyać zieleninę.
Smacznego!;-)