MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa jarzynowa-jesienna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W moim domu najlepszym powodzeniem cieszą się zupy gotowane na mięsie, kościach.. Ja też je lubię, ale nie mogę i nie chcę codziennie karmić dziecka taką dawką tłuszczu. Dlatego często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem drobno pokrojonych.

Zupa jarzynowa-jesienna

Składniki:

Zupa jarzynowa-jesienna

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa-jesienna

ETAP 1:

Zupa jarzynowa-jesienna
Warzywa kroimy w kostkę, będzie je można zjeść w zupie

Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.

ETAP 2:

Zupa jarzynowa-jesienna
Ziemniaki dorzucamy, gdy warzywa zaczną się robić miękkie

Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

ETAP 3:

Zupa jarzynowa-jesienna
Dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawiamy

Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę masła.

ETAP 4:

Zupa jarzynowa-jesienna
Na koniec zagęszczamy nieco mąką i zabielamy śmietaną

Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody (ja to robię w małym słoiczku po koncentracie pomidorowym - zakręcam i energicznie nim potrząsam), wlewamy do zupy cały czas mieszając. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.