dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zupa jarzynowa koniec wakacji

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na pożegnanie wakacji zupa, która jeńców nie bierze... Pełna świeżych warzyw i letnich aromatów doda energii na początek roku szkolnego.

Zupa jarzynowa koniec wakacji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa koniec wakacji

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa koniec wakacji
Wszystkie warzywa oczyściłam, a ziemniaki i korzeniowe dodatkowo obrałam. Następnie pokroiłam: cebulę w pióra; marchew, pietruszkę, pora i łodyżki selera w plasterki; z kolby kukurydzy odcięłam ziarna; pozostałe warzywa pokroiłam w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzałam oliwę i na początek wrzuciłam cebulę, papryczki, pora i łodygę selera. Smażyłam ok. 5 minut mieszając, a następnie dodałam marchew, ziemniaki, korzeń pietruszki i selera i smażyłam kolejne 5 minut. Po tym czasie dorzuciłam cukinię, bakłażana i kukurydzę. Całość wymieszałam i zalałam wrzątkiem. Po chwili gotowania dodałam rozdrobnione pomidory, przeciśnięte przez praski ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy, wymieszałam i gotowałam ok. 20 minut. Najlepsza drugiego dnia, gdy się "przegryzie" .
Zupa jarzynowa koniec wakacji
Podsmażone w pierwszej kolejności cebula, papryczki, por i łodygi selera
Zupa jarzynowa koniec wakacji
Jako następne w rondlu wylądowały ziemniaki, marchew, pietruszka i seler
Zupa jarzynowa koniec wakacji
cukinia, bakłażan i kukurydza dołączyły do towarzystwa
Zupa jarzynowa koniec wakacji
Na końcu bardzo ważne pomidory, czosnek i przyprawy dopełniły bogaty kociołek