elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Zupa jarzynowa przecierana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa jarzynowa przecierana

Zupa jarzynowa przecierana

Składniki:

Zupa jarzynowa przecierana

 

  • 25 dkg kości
  • 35 dkg włoszczyzny
  • 2 dkg mąki
  • sól
  • 1/4 śmietanki surowej
  • 1-2 żółtka surowe
  • zielona pietruszka
  • koperek

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa przecierana

Warzywa opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Wszystkie jarzyny przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem, zagotować. Mąkę wymieszać z zimnym wywarem. Do wrzącego wywaru wlać zawiesinę, mieszając zagotować, posolić. Do wazy wlać śmietankę lub mleko, wymieszać z żółtkami i podprawioną zupą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.