p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zupa jarzynowa wg Piotrka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa jarzynowa wg Piotrka na zimowe wieczory

Zupa jarzynowa wg Piotrka

Składniki:

Zupa jarzynowa wg Piotrka

 

  • mięso z indyka - 25 dekagramów
  • bazylia suszona - 2 szczypty
  • kartofle - 3 sztuki
  • sól - 1 łyżeczka
  • marchew - 1 sztuka
  • pieprz - 2 szczypty
  • seler - 1/4 sztuka
  • kapusta włoska mała- 1/8 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • bulion na włoszczyźnie - 1 sztuka
  • mieszanka warzywna groszkiem i fasolką - 25 dekagramów

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa wg Piotrka
Mięso z indyka pokroić w kostkę, zalać 1,5 litrem wody, dodać 1/2-1 łyżeczki soli i gotować 15 minut. Kartofle, marchewkę, seler i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do garnka z indykiem, dodać również bulion na włoszczyźnie i gotować dalsze 15 minut. Kapustę włoską poszatkować i wraz z mieszanką warzywną z groszkiem i fasolką dodać do zupy, doprawić suszoną bazylią i pieprzem i gotować około około 5 minut, ale tak by nie rozgotować warzyw. Zupę rozlać do miseczek, można podać do niej kromki chleba.

Tagi:

mięso indyk