misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak niewiele pracy, a syta zupa gotowa. Doskonały pomysł na obiad nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych.

Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą

 

  • 100 g białej części pora ( u mnie mrożona)
  • 2 szalotki
  • 50 g drobno pokrojonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 50 g drobno pokrojonej kalarepy ( u mnie mrożona)
  • 200 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • kilka plasterków cukinii ( u mnie mrożone)
  • 1,5-2 l rosołu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą
Marchew i ziemniaki obieramy dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli mamy świeżą fasolkę i kalarepę postępujemy z nimi tak samo. W wysokim garnku na maśle przesmażamy pokrojone na półplasterki szalotki oraz porę. Gdy się zeszklą dodajemy do nich pokrojoną w plasterki cienką kiełbasę. Całość przez chwilę smażymy. Następnie wrzucamy do garnka wszystkie warzywa za wyjątkiem cukinii, mieszamy i wlewamy rosół. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy zamrożone plasterki cukinii. Gdyby gotowały się dłużej zrobiłaby się z nich ciapa i nie byłoby ich widać w zupie. 
Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą
Szalotki oraz białą część pory przesmażamy na maśle
Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą
Do przesmażonych szalotek i pory dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę
Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą
Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa za wyjątkiem cukinii
Zupa jarzynowa z cienką kiełbasą
Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy zamrożone plasterki cukinii