msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zupa jarzynowa z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jako,że na działce mój jarmuż osiągnął gigantyczne rozmiary ląduje w przeróżnych potrawach,np. w zupie.

Zupa jarzynowa z jarmużem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa jarzynowa z jarmużem

 

  • 1 litr rosołu (może być z poprzedniego dnia) wraz zarchewką,pietruszką i selerem oraz kawałkami mięsa drobiowego
  • 3-4 liście jarmużu
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 1 średniej wielkości buraczek
  • 3 duże ziemniaki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z jarmużem
Rosół zagotowałam, warzywa z niego pokroiłam w kostkę a ugotowane mięso rozdrobniłam na kawałki. Fasolkę wypłukałam i pokroiłam na mniejsze części.Buraczka obrałam,wypłukałam i pokroiłam w kostkę.Obydwa warzywa włożyłam do gotującego się rosołu. W tym czasie wypłukałam jarmuż i pokroiłam.Łodygi wrzuciłam do zupy od razu a liście po ok.15 minutach. Obrane ziemniaki wypłukałam,pokroiłam w kostkę i włożyłam do garnka na ok.10 minut przed końcem gotowania. Gdy warzywa były miękkie doprawiłam zupę solą i pieprzem i przygotowałam zabielacz. Śmietanę dokładnie wymieszałam z mąką i małym strumykiem wlewałam trochę gorącej zupy intensywnie mieszając trzepaczką. Wlałam tak zahartowany zabielacz do garnka i mieszając mocno podgrzałam do zagotowania,ale nie gotowałam. Rosół często wykorzystuję jak bazę do zupy na następny dzień. A jarmuż jest fajnym dodatkiem do jarzynowej zamiast tradycyjnej kapusty.
Zupa jarzynowa z jarmużem
Do gotującego się rosołu włożyć pokrojonego buraczka i fasolkę.
Zupa jarzynowa z jarmużem
Gdy warzywa się podgotują dodać pokrojone liście jarmużu.
Zupa jarzynowa z jarmużem
Pod koniec gotowania włożyć ziemniaki.Po ugotowaniu zabielić i doprawić.

Tagi:

mięso