anemon

anemon

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 539]

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zimą warto wykorzystywać mrożonki, ugotowanie z nich zupy jest łatwe i mało czasochłonne. Danie wegańskie.

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

Składniki:

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

  • cebula - 1 szt.
  • ziemniaki – 2 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • marchewka mrożona pokrojona w kostkę – 2 szk.
  • brukselka mrożona - 2 szk.
  • kalafior mrożony – 2 szk.
  • fasolka szparagowa mrożona - 1 szk.
  • groszek mrożony - 1 szk.
  • oliwa – 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • liść laurowy – 1 szt.
  • bulion* – 1,5 litra

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypuję cukrem i smażę nie rumieniąc. Dodaję pokrojony w drobną kostkę seler i w grubszą kostkę ziemniaki, mieszam i duszę pod przykryciem przez 10-15 minut. Do garnka wkładam wszystkie mrożone warzywa, przyprawy, wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na niedużym ogniu, Aż warzywa będą miękkie. Doprawiam jeszcze raz do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.



*użyłam domowy bulion jarzynowy