edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wiem, że to nie pora na mrożonki, ponieważ stragany uginają się od nadmiaru świeżych warzyw, ale ta zupa powstała w wyniku „czyszczenia” zamrażarki z zapasów. I była pyszna!

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Lubczyk opłukać, otrzepać z wody, posiekać.

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić włoszczyznę i ją chwilkę obsmażyć. Dodać fasolkę szparagową i kalafiora. Mieszając od czasu do czasu, dusić kilka minut aż warzywa się rozmrożą.

Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać 1,5 litra gorącej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany lubczyk. Posolić do smaku.

Gotować do miękkości warzyw, zabielić kremówką. 
Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Do obsmażonej na maśle włoszczyzny dodać fasolkę szparagową.
Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Do rondla dodać zamrożone różyczki kalafiora.
Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Do rozmrożonych warzyw dodać pokrojone ziemniaki.
Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Wlać 1,5 litra gorącej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany lubczyk.