Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa jarzynowa przygotowana na bulionetkach jest smaczna

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Składniki:

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 dag zielonego groszku
  • 2 bulionetki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 papryka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać bulionetki i zagotować. Marchew i pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę i zielony groszek, gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym i odrobiną wody, połączyć z zupą zagotować. Przyprawić do smaku.

Tagi:

groszek