msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zupa jarzynowa.wg Msewki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z naszych ulubionych letnich zup.

Zupa jarzynowa.wg Msewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa.wg Msewki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa.wg Msewki
Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą.Włożyć do garnka z zimną wodą (ok.2 litry) i wstawić na gaz.Zagotować i zszumować (zebrać z powierzchni szumowiny). Obrać buraczka,oskrobać marchew,pietruszkę i seler. Pokroić wszystkie warzywa w dość grubą kostkę i włożyć do garnka z mięsem.Obrać fasolkę szparagową i pokroić ją na mniejsze kawałki.Dołożyć do garnka.Dodać cukier,opłukane gałązki lubczyku,pora i selera .Dać ziele angielskie,liść laurowy i opieczoną nad palnikiem cebulę.Gotować ok.20 minut. Kalafiora podzielić na małe różyczki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Po 20 minutach gotowania dołożyć do garnka kalafiora.Doprawić solą ,pieprzem i curry,ew. przyprawą do zup.Gdy będzie miękki wsypać ziemniaki i gotować jeszcze ok.10-15 minut.Wyjąć liście selera,pora i lubczyku,cebulę oraz porcję rosołową (można obrać z niej mięso i włożyć do zupy). Śmietanę dobrze zmiksować z mąką i zahartować tj.powoli wlewając szklankę gorącej zupy cały czas intensywnie mieszać.Wlać nasz zabielacz do garnka z zupą i mieszać,aż zupa się zagotuje (ale nie gotować).Posypać obficie opłukaną i pokrojoną natką pietruszki.
Zupa jarzynowa.wg Msewki
Wstawić porcję rosołową,dodać pokrojone warzywa.
Zupa jarzynowa.wg Msewki
Po pewnym czasie dołożyć różyczki kalafiora.
Zupa jarzynowa.wg Msewki
Na koniec dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zupa jarzynowa.wg Msewki
Zupę zabielić,podgrzać i posypać natką pietruszki.

Tagi:

buraki indyk