Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa jogurtowa bogata w przyprawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W dużym rondlu rozpuścić ghee. Posiekać cebulę i czosnek i wrzucić do smażenia razem z

Zupa jogurtowa bogata w przyprawy

Składniki:

Zupa jogurtowa bogata w przyprawy

 

  • 6 dag ghee
  • 20 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • szczypta zmielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 20 dag zielonej soczewicy
  • 50 dag szpianku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl gęstej smietany
  • 1/2 szkl jogurtu śmietankowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa jogurtowa bogata w przyprawy
W dużym rondlu rozpuścić ghee. Posiekać cebulę i czosnek i wrzucić do smażenia razem z kminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem. Całość smażyć 5 min mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę i nie przestając mieszać podgrzewać kolejne 5 min. Podgrzany bulion wlać do wymieszanych  składników i gotować na małym ogniu 60 min. Szpinak drobno pokroić i wrzucić do zupy. Śmietanę i jogurt zmiksować razem i dolać do zupy. Całość podgrzewać jeszcze ok minuty, dokładnie mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę najlepiej podawać z ryżem basmati na sypko lub z podpłomykami.

Tagi:

soczewica