BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa kalafiorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszną zupę kalafiorową,smaczna, pożywna zupa zaspokoi nie jednego głodomora, jedna z ulubionych zup mojej rodzinki.

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

  • mięso rosołowe 200 g,
  • skrzydełka 3 - 5 szt,
  • kostka rosołowa wołowa,
  • kalafior 1 szt,
  • woda 2 litry,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • por 1/2 szt pokrojony w prążki,
  • seler korzeń 1/4 szt,
  • liście laurowe 2 szt,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • 1 łyżka poszatkowanego lubczyku, ( u mnie mrożony ),

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Warzywa myjemy ,obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki.

Skrzydełka z kurczaka, mięso rosołowe płuczemy zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem soli oraz kostki rosołowej wołowej. Dodajemy pokrojone warzywa, oprócz kalafiorku.

Gotujemy do miękkości mięsa.

Miękkie mięso wyjmujemy kroimy a skrzydełka obieramy z kostek odstawiamy.

Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, dodajemy do gotującej zupy.

Gdy ryż nam nieco zmięknie dodajemy do zupy kalafior ciągle gotując dodajemy poszatkowany koperek, pietruszkę zieloną a także odrobinę lubczyku, doprawiamy przyprawami, dodajemy obrane i pokrojone mięso.

Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Zupę można zabielić śmietaną.