Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na mniejsze kawałki, włożyć

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

  • 20 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, por)
  • 30 dag kalafiora
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka śmietanki

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa: Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na mniejsze kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody (ok 1 szkl). Ugotować do miękkości. kalafior oczyścić ze stwardniałych liści, przyciąć głąb, umyć, podzielić na różyczki, włozyć do niewielkiej ilości (ok 1/2 szkl) wrzącej, osolonej wody, ugotować. Warzywa mieszane zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać ugotowany kalafior. Zagrzać, wlać gorące mleko i śmietankę, wsypać koperek. Przyprawić do smaku. Zupę kalafiorową od razu podawać.