kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną zupę kalafiorową z kukurydzą konserwową. Dodatek kukurydzy konserwowej wzbogaca jej smak. Polecam.

Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową

 

  • 1/3 średniego kalafiora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 udko
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w dużą kostkę.
Umyte udko wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut, dokładamy pokrojoną marchewkę i odsączoną z zalewy kukurydzę, gotujemy ok. 10 minut. Wkładamy ziemniaki i po kilku minutach kalafior i gotujemy do miękkości, wsypujemy sól.
Zupę przelewamy na talerze. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno i dekorujemy zupę.
Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową
Różyczki kalafiora myjemy i odsączamy z wody.
Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową
Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy i kroimy.
Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową
Do gotującego udka dodajemy marchewkę i kukurydzę.
Zupa kalafiorowa z kukurydzą konserwową
Na końcu dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy.