eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z kalafiora i brokuła z dodatkiem ziemniaków, jarzyn na szynce wieprzowej. Pozostałości z kalafiora i brokuła nie wyrzucać. Można je wykorzystać do następnego przepisu.

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli

Składniki:

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli

warzywa

  • 1 duży kalafior z liśćmi
  • 1 duży brokuł z liśćmi
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 8 dużych ziemniaków

dodatki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka kaszy manny

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli

przygotowanie kalafiora i brokuła

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Z umytego kalafiora i brokuła odciąć różyczki.

Kalafiora i brokuła umyć i odciąć różyczki.

przygotowanie kalafiora i brokuła cd

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Pokroić cieńsze łodygi brokuła i kalafiora.

Cieńsze łodygi z kalafiora i brokuła pokroić.

przygotowanie kalafiora i brokuła cd

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Pokroić umyte ciemne liście kalafiora i brokuła.

Ciemne liście kalafiora i brokuła umyć i pokroić.

przygotowanie ziemniaków

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie jarzyn

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Obrane i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie koperku i natki

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Opłukany i osuszony koperek i natkę pietruszki pokroić.

Koperek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.

przygotowanie zupy

Zupa kalafiorowo brokułowa Eli
Szynkę ugotować do miękkości i pokroić w kostkę.

Szynkę opłukać, zalać wodą, posolić i gotować, aż mięso będzie prawie miękkie. Do zupy dodać liście, łodygi kalafiora, brokuła i chwilę gotować.

Do zupy dodać jarzyny, różyczki kalafiora, brokuła i jeszcze chwilę gotować. Wyjąć z zupy miękkie mięso, przestudzić i pokroić w kostkę.

Do zupy dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Powoli do zupy wsypywać kaszę mannę, ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudy. Do gotowej zupy dodać mięso, koperek, natkę i przyprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.

Smacznego!


Tagi:

zupy warzywa