Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i kremowa. Zupa kalafiorowa w nieco innej postaci. Polecam i zachęcam do spróbowania. Jest przepyszna.

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem

Składniki:

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem

 

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 4-5 marchewek
  • 45 dag groszku (użyłam mrożonego)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu
  • 20 dag śmietanki kremówki
  • 2 serki topione po 10 dag
  • 3 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem

Zupa kalafiorowa 1

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem
Obraną marchew kroimy w cienkie plasterki

Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.

Zupa kalafiorowa 2

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem
Obraną z łupin cebulę kroimy w drobną kostkę

Cebulę drobno siekamy.

Zupa kalafiorowa 3

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki

Czosnek kroimy w plasterki. Cebule i czosnek szklimy na maśle. Po 3 minutach dokładamy marchew. Smażymy przez ok. 5 minut. Wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem, który zagotowujemy.

Zupa kalafiorowa 4

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem
Umyty koperek drobno siekamy

Makaron różyczkujemy- dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Po 10 minutach dokładamy groszek. Gotujemy przez 5 minut. Koperek siekamy.

Zupa kalafiorowa 5

Zupa kalafiorowo-serowa z marchewką i groszkiem
serki rozpuszczam w podgrzanej śmietanie

W śmietanie rozpuszczamy serki topione. Dodajemy do zupy. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.