BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 714]

Zupa kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj serwuje zupę z kapusty białej zrobioną według mojego przepisu. Zupa jest smaczna, zdrowa i pożywna.

Zupa kapuściana

Składniki:

Zupa kapuściana

 

  • kapusta biała 1 szt, (małą)
  • kiełbasa śląska 3 kawałki,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/2 szt,
  • por kawałek,
  • koncentrat pomidorowy 1 - 2 łyżki,
  • papryka czerwona 1/2 szt,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 3 - 4 ziarenka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • zasmażka;
  • mąka 2 łyżki,
  • masło według uznania,

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściana
Kapustę białą obieramy z brzydkich liści, następnie szatkujemy.

Kiełbasę kroimy w większą kostkę,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą dodajemy obraną startą na tarce włoszczyznę, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz poszatkowaną kapustę.

Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie oraz kostkę rosołową.

Gotujemy do miekkości warzyw.

Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą.

Zupę zagęszczamy zasmażką zrobioną z masła i mąki.

Wlewamy zasmażkę do zupy mieszając a następnie zagotowujemy.

Na koniec dodajemy poszatkowany koperek oraz poszatkowaną natkę pietruszki.

Tagi:

zupa