szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Zupa kapuściana z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kapuśniaczek z młodej kapusty, po prostu wiosennie!

Zupa kapuściana z młodej kapusty

Składniki:

Zupa kapuściana z młodej kapusty

 

  • kapusta średniej wielkości (musi mieć jak najwięcej zielonych liści i swoim wyglądem przypominać masłową sałatę)
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 nieduża pietruszka korzeń
  • porządna garść świeżego kopru
  • 1,5 ząbka czosnku
  • pieprz czarny mielony około pół łyżeczki
  • sól - pół łyżeczki
  • kości wieprzowe (im więcej tym tłuściej,im mniej tym mniej tłusto)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziół angielskich

 

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściana z młodej kapusty
Kości zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy pierwszą wodę i zalewamy nową,czystą, najlepiej przegotowaną. Dodajmy poszatkowaną porządnie kapustę, drobno pokrojone marchewki i pietruszkę. Szatkujemy cebulę, dodajemy. Czosnek kroimy w parę części i dodajmy. Wsypujemy przyprawy. Koper szatkujemy i dodajemy na sam koniec.Całość gotujemy do miękkości kapusty oraz pozostałych warzyw. Najlepiej na niskiej temperaturze,około godziny. Smacznego!