Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa karczochowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Podobno do smaku karczochów trzeba się przyzwyczaić, ale mi zasmakowały odrazy i chyba zostanę fanem ich wyrafinowanego smaku.

Zupa karczochowa

Składniki:

Zupa karczochowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa karczochowa
Karczochy gotuj przez 3 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, na patelni roztop masło i podsmaż na nim serca karczochów wraz z czosnkiem.

Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, pora, seler) pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tartce i dodaj do gotującego się bulionu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Kiedy jarzyny zmiękną dodaj podsmażone karczochy i śmietankę. Gotową zupę podawaj ze świeżo siekanym koperkiem.