wio

wio

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

zupa kartoflana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

staropolska zupa-moja Babcia taka gotowala

zupa kartoflana

Składniki:

zupa kartoflana

 

  • 4 ziemniaki,1 srednia cebula,
  • 1 duza marchewka,1 pietruszka,
  • 0.5 kg.kosci schabowych lub innych,
  • 20 dkg.boczku wedzonego lub kielbasy,
  • 0.5 szklanki maki,
  • 2 listki bobkowe ,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,sol i pieprz ziolowy

Sposób przygotowania:

zupa kartoflana
Ugotowac kosci odcedzic,do czystego wywaru dodac pokrojona marchewke,pietruszke,listek,ziele-gotowac ok. 10 minut.Na patelni usmazyc pokrojony w kostke boczek- kielbase,dodac pokrojona cebule wszystko usmazyc przelozyc do zupy,z maki zrobic zacierke(wsypac make na miseczke i dodac ok.2 lyzki wody palcami wyrabiac) wrzucac na gotujaca sie zupe pogotowac ok.10 minut,przyprawic sola i pieprzem

Tagi:

kielbasa mak