VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zupa klopsowa z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie.

Zupa klopsowa z boczkiem

Składniki:

Zupa klopsowa z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa klopsowa z boczkiem
Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw.

Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy pokrojone warzywa. Zupę zaciągamy mąkami oraz śmietaną. Doprawiamy octem, solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i resztą boczku z cebulką. Zupę możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem.