marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa kokosowa na orientalnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupy orientalne na bazie kurczaka i słodko- pikantnych przypraw są sytne i dobrze wpływają na trawienie za sprawą czuszki lub kurkumy.

Zupa kokosowa na orientalnie

Składniki:

Zupa kokosowa na orientalnie

 

  • 1 średni kurczak lub połówka kurczaka,
  • 1 cukinia, mała,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 2 strąki czuszki,
  • puszka pędów z bambusa,
  • 60 g. wiórków kokosowych,
  • szczypta curry lub kurkumy,
  • 1,5 l.wody,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • makaron sojowy lub ryżowy.

Sposób przygotowania:

Zupa kokosowa na orientalnie
Cukinię, papryki i czuszki opłukać, obrać, oczyścić z nasion i ogonków i pokroić na kostkę cukinię, a papryki i czuszki na paski lub talarki. Kurczaka obgotować, dopóki nie zmięknie, a następnie wyjąć i po ostygnięciu obrać z mięsa, kości wyrzucić. Warzywa wrzucić do wywaru i również obgotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pędy z bambusa oraz lekko zrumienione na suchej patelni wiórki kokosowe, doprawić curry lub kurkumą i solą. Spróbować i nalewać zupę do talerzy z kawałkami kurczaka i dodatkiem makaronu sojowego lub ryżowego, który na 15 minut wcześniej zalać wrzątkiem.