monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Zupa koperkowa z kurczakiem i kaszka kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa koperkowa- bardzo prosta do przygotowania , smaczna i zdrowa zupa. Idealna na szybki i tani domowy obiad dla całej rodziny.

Zupa koperkowa z kurczakiem i kaszka kuskus

Składniki:

Zupa koperkowa z kurczakiem i kaszka kuskus

 

  • 3 szt. Ziemniaków
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1średniej wielkości pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 podudzie z kurczaka
  • Liść laurowy ,ziele angielskie, pieprz ziarnisty ,kostka rosołowa, sól ,pieprz
  • 2 łyżki kuskus

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z kurczakiem i kaszka kuskus
Ziemniaki i selera obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Pokrojone warzywa i mięso wrzuć do garnka i zalej 1,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie i kostkę rosołowa. Gotuj wywar około 30 minut. Az warzywa będą miękkie ,a mięso ugotowane .Wyjmij mięso i oddziel od kości pokrój w kostkę i powrotem wrzuć do zupy. Śmietanę rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Zawartość miseczki cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj. Koperek umyj, osusz oderwij z łodyżek, posiekaj, wrzuć do zupy. Zdejmij z ognia wsyp dwie łyżki kaszki kuskus i odstaw na 5 minut, aby koperek się sparzył, zupa nabrała smaku a kaszka zmiękła . Dopraw do smaku solą i pieprzem.