Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zupa koperkowa z pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna, aromatyczna, delikatna zupa warzywna z soczystymi pomidorami i mnóstwem kopru. Idealna dla dzieci i dorosłych.

Zupa koperkowa z pomidorami

Składniki:

Zupa koperkowa z pomidorami

 

  • 10 średniej wielości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 2 duże pęczki kopru
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 250 ml rosołu lub bulionu drobiowego/warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z pomidorami
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać umyć.

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczach.

Warzywa umieścić w garnku zalać ok 2 l. wody, gotować do miękkości.

Obraną cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę .

Opłukany i osuszony koper posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pomidory oraz 1/2 kopru, smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.

Zawartość patelni przełożyć do garnka. 

Wlać rosół / bulion, doprawić solą i pieprzem.

Śmietanę połączyć z chochlą zupy, przelać do garnka, dodać pozostały koper.

Pozostawić na gazie kolejne 5 min.