Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa koperkowa ze szpeclami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczna i lekka zupka z sycącymi kluseczkami. Zawsze na wiosnę musi być koperkowa, ale za każdym razem troszkę inna ;)

Zupa koperkowa ze szpeclami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa koperkowa ze szpeclami

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa ze szpeclami
Seler umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Por umyć, posiekać drobno. Do rondla wrzucić masło, dodać seler i por i lekko przesmażyć. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do rondla. Przesmażyć.

Całość przełożyć do garnka, wlać lekki rosół. Dodać ziele i listki laurowe. Gotować 10 minut.

Wsypać szpecle (suche, jak makaron). Gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką.

Wlać śmietankę, zagotować.

Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy, zostawiając odrobinę do dekoracji.

Zupę nakładać na talerze, posypać koperkiem i od razu podawać. 
Zupa koperkowa ze szpeclami
seler naciowy i por umyć i posiekać drobno
Zupa koperkowa ze szpeclami
marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do rondla
Zupa koperkowa ze szpeclami
warzywa zalać rosołem, dodac szpecle i przyprawy
Zupa koperkowa ze szpeclami
zabielić śmietanką i dodac posiekany koperek