halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa krem grochowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa grochowa z groszku łuskanego jest gotowana od wielu lat . Gotujemy wg różnych przepisów . Jest to zupa krem pożywna z kuleczkami mięsnymi.

Zupa krem grochowa

Składniki:

Zupa krem grochowa

 

  • groch łuskany 30 dag
  • ziemniaki 60 dag
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • cebula 1 sztuka
  • majeranek 1,5 łyżeczki
  • maggi do smaku
  • filet z indyka 25 dag
  • łopatka bez kości 35 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • wino białe wytrawne 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa krem grochowa
Groch łuskany wypłukać. Zagotować bulion włożyć groszek. Gotować ok 20 minut.

Obrać ziemniaki, cebulę. Ziemniaki pokroić w kostkę dodać do zupy oraz cebulę i majeranek. Gotować jeszcze ok 30 minut. Następnie zupę zmiksować. Doprawić do smaku maggi, solą oraz pieprzem.

Łopatkę wieprzową oraz filet z indykaumyć. Następnie zmielić. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, 2 łyżki wytrawnego białego wina, wyrobić mięso. Doprawić do maku solą oraz pieprzem. Ponownie wyrobić.

Formować małe kulki, gotować w osolonej wodzie do smaku ok 20 minut. Zupę podać z kuleczkami mięsnymi.

Tagi:

groch