Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa krem kalarepkowy :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekka wiosenno-letnia zupka

Zupa krem kalarepkowy : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem kalarepkowy :

 

  • 2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
  • 1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/3 pęczka pokrojonego koperku
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem kalarepkowy :
Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek ( w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki - można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar )
Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.
Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem - samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Zupa krem kalarepkowy :
Etap 1
Zupa krem kalarepkowy :
Etap 2
Zupa krem kalarepkowy :
Etap 3