13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Zupa Krem Marchwiowo - Imbirowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę oleju i smażymy 2 min.

Zupa Krem Marchwiowo - Imbirowa

Składniki:

Zupa Krem Marchwiowo - Imbirowa

 

  • Składniki:
  • 3l wody
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • ćwiartka selera
  • imbir świeży
  • 2 średnie pietruszki
  • 2-3 kostki bulionowe
  • kolendra
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa curry
  • tabasco do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa Krem Marchwiowo - Imbirowa
Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę oleju i smażymy 2 min, następnie dodajemy 2-3 kostki rosołowe, 2 liście laurowe, małą łyżkę kolendry, 4 ziarenka ziela angielskiego, mieszamy. Po upływie minuty dodajemy pokrojone wcześniej warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, imbir świeży), chwilę podsmażamy i wlewamy około 3l wody. Dodajemy wyciśnięty czosnek, 1 łyżkę stołową curry i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotujemy na małym ogniu około 25min. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, wyciągamy liście laurowe i zupę miksujemy na krem. Jeśli ktoś lubi pikantne zupy może dodać kilka kropel tabasco.

Tagi:

marchewka