SUPERPRZEPIS

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany

Nigdy nie jadłam zupy szczawiowej. Dawno temu robiła ją moja ciocia, ale niestety nie było mi dane spróbować. Postanowiłam więc zmierzyć się z wyzwaniem i po zebraniu okazałego bukietu mogłam w końcu zabrać się za robotę.

Składniki:

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany

 

Sposób przygotowania:

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany

Szczaw:

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany
Liście szczawiu zalewamy wodą i gotujemy do momentu zmiany ich koloru

Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.

Ziemniaki:

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany
Ziemniaki gotujemy w przygotowanym wcześniej bulionie, następnie dodajemy cebulkę

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.

Przygotowanie:

Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczany
Do przygotowanej zupy dodajemy śmietankę wymieszaną z odrobiną zupy (tak by nam jej nie zważyło)

Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.