Kasienka92

Kasienka92

Kucharz
[Przepisów: 14]

Zupa krem warzywna z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa krem z grzankami dla urozmaicenia codziennych obiadów :)

Zupa krem warzywna z chrzanem

Składniki:

Zupa krem warzywna z chrzanem

 

  • Składniki (na 6-7 porcji):

 

  • 500g mieszanki warzywnej (groszek,kalafior,por,marchew,brukselka itp.)
  • 500g kalafiora
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 500ml wywaru z kurczaka (z dwoma kostkami rosołowymi)
  • 500ml mleka
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka ostrego chrzanu ze słoika
  • 3 kromki chleba, oliwa, czosnek (do grzanek)
  • pietruszka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Zupa krem warzywna z chrzanem
1. Chleb wysmarować wyciśniętym czosnkiem i skroplić oliwą. Pokroić w paski i odłożyć na bok aby wchłonęły smak. 2. Udko zalać litrem wody, zagotować i rozpuścić dwa buliony. Gotować na niskim ogniu 3. Na patelni rozpuścić masło i zmiękczyć pokrojoną w talarki cebulę. 4. Do garnka wrzucić mieszankę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczkikalafiora, cebulę. Dolać 500ml wywaru z kurczaka i 500 ml mleka. Nawysokim ogniu poczekać do wrzenia po czym na małym ogniu podprzykryciem gotować przez 15-20 min do zmiękczenia warzyw. Dodać łyżkę soli i wymieszać. 5. Poczekać aż trochę ostygnie po czym zmiksować blenderem lub mikserem na jednolitą papkę bez grudek. 6. Dodać chrzan, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie,ale delikatnie wymieszać. 7. Rozgrzać piekarnik do 180 st. i piec grzanki przez 5 minut aż dozarumienia. Podawać razem z zupą, pokrojone w kostkę lub jako paluch. Smacznego:)