kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Zupa krem z batatów i pasternaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa krem z pieczonych batatów i pasternaku z dodatkiem tymiankowych grzanek

Zupa krem z batatów i pasternaku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z batatów i pasternaku

 

  • 2 dorodne bataty
  • kilogram pasternaku
  • 5 ząbków czosnku
  • sól , pieprz, odrobina chilli
  • 2 kromki chleba tostowego
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 1 wielka cebula
  • 3 kosteczki rosołowe drobiowe lub lepiej dobry wywar drobiowy, około 2 l

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z batatów i pasternaku
Obieramy bataty i pasternak, kroimy na ćwiartki, polewamy oliwa i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min, nagrzanego wczesniej do 180 st wraz z nieobranymi zabkami czosnku. Na 2 lyzkach oliwy przesmazamy lekko cebulke pokrojona w kosteczke, dodajemy bataty i pasternak, zalewamy wywarem, doprawiamy lekko sola i pieprzem. Czosnek pieczony obieramy, zgniatamy i dodajemy do zupy. Po 30 min zupe miksujemy na krem. Dodajemy chilli, doprawiamy do smaku wg uznania-:) Jest lekko słodkawa. Na oliwie porzadnie rozgrzanej smażymy pokrojony w kosteczke chleb tostowy, na koniec posypujemy tymiankiem. Ja do zupy dodałam kilka pikantnych ravioli z wołowina i winem.
Zupa krem z batatów i pasternaku
Etap 1

Tagi:

chleb bataty