missbogdan

missbogdan

Kuchcik
[Przepisów: 4]

zupa krem z bialych szparagow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna zupka na chlodne jesienne dni

zupa krem z bialych szparagow Więcej zdjęć (4)

Składniki:

zupa krem z bialych szparagow

 

  • Peczek szparagow/szparagi w zalewie wodnej
  • peczek wloszczyzny
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany peczek szczypiorku
  • 4 szklanki wody
  • sol, pieprz
  • 3/4 szkl. smietany 18 %
  • 2 lyzki masla
  • 2 zoltka
  • cebula
  • prazone migdaly
  • oliwa z oliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

zupa krem z bialych szparagow
1. obieramy warzywa, kroimy w kostke i wrzucamy do wody. Gotujemy wywar warzywny ( ok 35 min na srednim ogniu). 2.Szparagi myjemy w zimnej zodzie. obieramy je ze zdrewnialych koncowek i kroimi na 2/3 czesci, (najlepiej trzymac je w zimnej wodzie z sokiem z cytryny aby nie zciemnialy). Jesli uzywamy tych ze sloika to narazie nie mamy sie co o nie martwic:) 3. w rondlu roztapiamy maslo, dodajemy posiekana cebule, dodajemy do tego szparagi i podsmazamy przez 5 min, dodajemy kilka lyzek wywaru, dusimy przez 3 min. 4. smietane wlewamy do malego garnuszka, dodac zoltka i rozbeltac. Szparagi zmiksowac w blenderze. 5. z ugotowanego wywaru wyciagamy warzywa, dodajemy zmiksowane szparagi. gotujemy przez ok 5 min doprawic do smaku sola i pieprzem. po zdjeciu z ognia dodajemy powoli do zupy smietane z zoltkami. 6. udekorowac prazonymi migdalami i dodac kilka kropel oliwy z oliwek. SMACZNEGO!!
zupa krem z bialych szparagow
Etap 1
zupa krem z bialych szparagow
Etap 2
zupa krem z bialych szparagow
Etap 3