edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 958]

Zupa krem z białych szparagów z kurkumą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekką zupę z białych szparagów wzbogaciłam dodatkiem jednej z najzdrowszych przypraw świata – kurkumy, która słynie z właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.

Zupa krem z białych szparagów z kurkumą

Składniki:

Zupa krem z białych szparagów z kurkumą

 

  • 80 dag białych szparagów
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej

Sposób przygotowania:

Zupa krem z białych szparagów z kurkumą
Obrane i opłukane warzywa i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane w rondelku masło. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły.

Szparagi obrać ze skórki, odciąć zdrewniałe końce, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do rondla razem z kurkumą.

Całość zalać taką ilością wody, aby warzywa były tylko przykryte. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.

Dodać śmietankę kokosową, zmiksować i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Krem podawać z koperkiem i groszkiem ptysiowym.