halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 714]

Zupa krem z białych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prawie codziennie goszczą na naszych stołach różne zupy. Ta zupa jest kompozycją z białych warzyw oprócz marchewki.

Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

Zupa krem z białych warzyw

 

  • ziemniaki 1/2 kg
  • kalarepa 2 sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • seler 1/4 sztuki
  • por biała część 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • kalafior 1/3 sztuki
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • cebula 1 sztuka
  • rosół drobiowy chudy 1,5 litra
  • masło 2 łyżki
  • śmietana 150 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z białych warzyw
Kalarepę, marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior umyć podzielić na różyczki.Pora białą część umyć pokroić w plasterki. Natkę pietruszki, szczypiorek posiekać drobno.

Cebulę obrać, posiekać. Następnie roztopić masło w rondelku , dodać cebulę oraz por, zeszklić. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Smażyć razem 5 minut. Warzywa zalać gorącym drobiowym rosołem i gotować 10 minut. Dodać kalafior i kalarepę. Gotować jeszcze ok 15 minut.

Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozprowadzić śmietanę w zupie. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki oraz szczypiorkiem.