aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zupa krem z brokuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatny, smaczny i pożywny krem z brokuła. Zupkę polecam zarówno dorosłym jak i najmłodszym, moja córcia przepada za nią do dzisiejszego dnia.

Zupa krem z brokuła Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z brokuła

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brokuła
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy ze skórki i myjemy. Następnie kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą do takiej wysokości, żeby warzywa były całkowicie zakryte. Przyprawiamy solą i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dorzucamy umyte różyczki brokuła i całość nadal gotujemy. Gdy warzywa są miękkie, wówczas przekładamy je do blednera kielichowego i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy przestygną, to rozdrabniamy je na papkę. Do bulionu z gotowanych warzyw dodajemy posiekany lubczyk i łyżkę śmietany, energicznie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i gotujemy 2 minuty. Następnie dodajemy rozdrobnione warzywa i dokładnie mieszamy krem brokułowy. Podajemy na ciepło.
Zupa krem z brokuła
Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.
Zupa krem z brokuła
Dodajemy umyte różyczki brokuła i całość gotujemy do miękkości.
Zupa krem z brokuła
Ugotowane warzywa przekładamy do blendera kielichowego i rozdradniamy na papkę.
Zupa krem z brokuła
Bulion z warzyw zabielamy śmietaną, dodajemy lubczyk i pieprz. Zagotowujemy, dodajemy rozdrobnione warzywa i dokładnie mieszamy krem.

Tagi:

brokuły