pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zupa krem z brokuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa krem z brokuła na 4 porcje.

Zupa krem z brokuła Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z brokuła

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brokuła
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, gotujemy i odlewamy. Brokuła myjemy, obieramy i dzielimy na różyczki. W dużym rondlu rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy brokuła, 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 1 litr bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Wyjmujemy z rondla ugotowane 4 małe różyczki brokuła do dekoracji. Dodajemy ugotowane ziemniaki. Całość miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami śmietany. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotową zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy różyczką brokuła, 3 ćwiartkami ugotowanego jajka, ewentualnie keksem śmietany.
Zupa krem z brokuła
Ziemniaki kroimy w kostkę - gotujemy i odlewamy.
Zupa krem z brokuła
Brokuła myjemy - obieramy i dzielimy na różyczki.
Zupa krem z brokuła
Brokuła zalewamy bulionem - dodajemy przyprawy - gotujemy około 10 minut.
Zupa krem z brokuła
Ziemniaki wraz z brokułem miksujemy na krem - doprawiamy solą i pieprzem.