Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Zupa krem z Brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa jest sycąca, do tego pełna witamin. Polecam

Zupa krem z Brokułem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa krem z Brokułem

 

  • Brokuł (u mnie mrożony) - 250 gram
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 1 kawałek
  • por - 1/2 białej części
  • sól, pieprz do smaku - (po około 1 łyżeczki)
  • jarzynka - 1 łyżka
  • grzanki - garść na porcje;)

Sposób przygotowania:

Zupa krem z Brokułem
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy.

Kroimy marchew i pietruszkę na połowę - skróci czas gotowania.

Brokuł jeśli świeży wkłaamy od razu. Jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i dopiero wkładamy do wody. (Możemy także do wrzątku włożyć zamrożonego brokuła i po paru minutach włożyć resztę warzyw).

Dodajemy pora, tylko białą część uprzednio przelaną wrzątkiem. Zalewamy wodą - tyle aby przykryła warzywa.

Wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką.

Zestawiamy z ognia - miksujemy do uzyskania jednolitej masy. (Najlepiej poczekać aż warzywa trochę ostygną, aby się nie poparzyć). 

Ponownie wstawiamy na gaz, czekamy aż się zagotuje i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

* Zawsze gdy dodaję ostatni składnik do zupy, czekam aż się ponownie zagotuje. Tak doradziła mi kiedyś znajoma kucharka. Zaleca taki sposób, wtedy zupa nam się skiśnie szybko;)
Zupa krem z Brokułem
Zalewamy warzywa wodą
Zupa krem z Brokułem
Zalewamy warzywa wodą

Tagi:

brokuły