Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Zupa-krem z brokułów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Umyte brokuły oraz drobno pokro­jony seler włożyć do garnka z wywarem i zagotować.

Zupa-krem z brokułów

Składniki:

Zupa-krem z brokułów

  • 1,5 1 wywaru z włoszczyzny
  • 30 dag mrożonych brokułów
  • mały seler
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżka przyprawy do zup
  • 2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z brokułów

Umyte brokuły oraz drobno pokro­jony seler włożyć do garnka z wywarem i zagotować. Po 20 min wyjąć warzywa, przetrzeć przez sitko, przelewając wywarem, lub zmiksować i dodać do wywaru. Zagotować zupę, zdjąć z ognia i po chwili, gdy przestanie wrzeć podprawić żółtkami rozmąconymi ze śmietaną i żółtym serem, starannie wymieszać. Zupa najlepiej smakuje z małymi grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.