Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa krem z brukselki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Smaczna zupka, którą córeczka wcinała, mimo, że niby nie lubi brukselki. W kremie można przemycić każde warzywo! Polecam z grzankami.

Zupa krem z brukselki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z brukselki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brukselki
Cebulę i pora obrać i pokroić. Wrzucić do garnka z masłem klarowanym i lekko przesmażyć.

Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, pokroić na 4, wrzucić do garnka, wlać wodę i dodać przyprawę warzywną. Wsypać kaszę jaglaną i gotować do miękkości brukselki. Do garnka wlać śmietankę, zmiksować zupę na krem.

Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem, gałką muszkatołową (użyłam świeżo tartej). Zagotować. Zupę rozlać do miseczek, posypać grzankami i natką, od razu podawać.
Zupa-krem z brukselki
por i cebulę posiekać, zeszklić na klarowanym maśle
Zupa-krem z brukselki
brukselkę oczyścić, pokroić w kawąłki i wrzucić do garnka, zalać wodą
Zupa-krem z brukselki
dodac kasze gryczana i jarzynkę, gotować do miekkosci
Zupa-krem z brukselki
dodac śmietanę, zmiksować na krem. doprawic do smaku