Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z cieciorki i soczewicy czerwonej, serwowana z grzankami. W smaku przypomina grochówkę, tyle że dużo łagodniejszą i bez sensacji żołądkowych po jej zjedzeniu :)

Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy

 

  • 200 g cieciorki (suchej bądź z puszki)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • kostka bulionowa - warzywna
  • przyprawy : 1/3 łyżeczki pieprzu, soli, słodkiej papryki oraz czosnku
  • grzanki : 3 kromki chleba, oregano do oprószenia

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy
Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z doświadczenia jest to nie więcej niż 15 minut. Jeżeli masz cieciorkę z puszki to sprawa jest jasna, jeżeli suchą to musisz ją moczyć w wodzie przez min. 6 godzin a następnie gotować przez ok. 70 minut. Czosnek i cebulę drobno pokrój. Podsmaż, a następnie dodaj puszkę pomidorów oraz szklankę bulionu (zalej kostkę warzywną wrzącą wodą w kubku i wymieszaj). Przypraw jak podano powyżej, dodaj cieciorkę i ugotowaną soczewicę a następnie gotuj przez ok. 5 minut. Pozostaw do wystygnięcia i w tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój kromki chleba w grubą kostkę, wrzuć na rozgrzany w patelni olej, oprósz je oregano i smaż przez kilka minut przewracając na strony, tak żeby równomiernie się przyrumieniły. Wszystkie warzywa zblenduj na gładką masę, zagotuj i gotowe. Teraz wystarczy przełożyć do misek, posypać grzankami i smacznego.
Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy
Ugotuj bądź wyciągnij z puszki cieciorkę, ugotuj soczewicę a cebulę i czosnek drobno pokrój.
Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj puszkę pomidorów, soczewicę, cieciorkę, szklankę bulionu i przypraw.
Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy
Po wystygnięciu zblenduj na gładką masę.
Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy
Teraz wystarczy zrobić grzanki i gotowe.