Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 673]

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa smakuje pysznie, jest lekka, a jednocześnie syta i bardzo tania, gdyż mamy jeszcze sezon na cukinię.

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

Składniki:

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

 

Dodatkowo:

  • 100-150g serka topionego

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Młode cukinie - umyte i ze skórką należy pokroić w kostkę.

(Ze starszych trzeba usunąć skórę i pestki.)

W rondelku rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki.

Całość odrobinę posolić, podsmażyć - aż warzywa trochę zmiękną i z rozdrobnionym czosnkiem oraz pokrojoną cukinią.

Wszystko razem wymieszać, poddusić około 1-2 minuty, a następnie zalać bulionem.

Gotować pod przykryciem 10-15 minut i wmieszać serek topiony (powinien się rozpuścić).

Zupę zblendować na gładki krem i doprawić według smaku.

Każdą porcję dodatkowo można posypać posiekaną natką pietruszki.