Nattka

Nattka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa krem z dyni. Aromatyczna, a zarazem bardzo sycąca i rozgrzewająca. Doskonała na zimne jesienne popołudnia.

Zupa krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

  • 1 mała cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • oliwa lub olej
  • 800g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 800g wody
  • kostka rosołowa
  • przyprawa uniwersalna (np. Vegeta)
  • pieprz biały
  • cukier
  • śmietana
  • grzanki ziołowe lub groszek ptysiowy
  • parmezan lub granda padano (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażyć. Trzeba uważać, aby nie spalić tych składników, bo zupa będzie gorzka.

Cebulę i czosnek przerzucić do garnka. Dodać dynię. Całość zalać wodą. Dorzucić kostkę rosołową, przyprawę (uważać, żeby zupy nie przesolić!), pieprz, łyżeczkę cukru.

Gotować 20-30 minut na średnim ogniu. Doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka całość zblendować i gotować jeszcze 2-3 minuty.

Podawać ze śmietaną, grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym. Ja dodaję na dno miseczek odrobinę startego sera typu granda padano.

Tagi:

dynia