Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienią coraz częściej sięgamy po syte i pożywne zupy. Taką zupą jest właśnie ta na smażonych warzywach. Bardzo aromatyczna i gęsta. Do tego pysznie roztapiający się ser żółty. Polecam przepis.

Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym

Składniki:

Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym

Składniki:

  • pół średniego kalafiora
  • 3 duże marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 łyżeczki przyprawy naturalnej
  • 1 łyżka masła
  • bulion warzywny według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym
1. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy, czosnek obieramy i drobno kroimy, marchewki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, wrzucamy kalafior i marchewkę, smażymy kilka chwil często mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy przyprawę naturalną i gotujemy kilka chwil.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Na talerze nakładamy porcje bardzo gorącej zupy i posypujemy serem. Od razu podajemy. Smacznego.