Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa krem z kalarepki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Smaczna i lekka zupka, w sam raz na lato. Dobrze smakuje na gorąco ale i na zimno jest niezła :) córka uwielbia ją z grzankami

Zupa krem z kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z kalarepki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalarepki
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i przekroić na pół. Wrzucić warzywa do garnka, wlać wodę i zagotować.

Seler naciowy umyć, pokroić. Por umyć i posiekać. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić wraz z selerem i porem do garnka. Dodać troszkę soli i gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie umyć i posiekać koperek. Marchewkę wyjąć.

Zupę zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietankę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać gałkę. Zdjąć z ognia i wsypać koperek. Zupę podawać z pokrojoną w plasterki marchewką i dowolnym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym lub grzankami
Zupa krem z kalarepki
ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę w całości wrzucić do garnka
Zupa krem z kalarepki
posiekac por, pokroić kalarepkę w kostkę
Zupa krem z kalarepki
gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem
Zupa krem z kalarepki
doprawić do smaku, dodac koperek i nałożyć na talerze